Kombi Bakımı ve Petek Temizleme
Yakıt tasarrufu sağlama amacı ile cihazlarımızı oluşabilecek herhangi bir arızadan korumak için yapılan işleme kombi bakımı denir. Uzman kişiler tarafından en az yılda bir kez güvenlik amacı ile yapılması gereken cihaz bakımı işinde profesyonel ekipler tarafından yapılmalıdır. Kış aylarının gelmesi ile cep yakmayan doğalgaz faturalarının gelmesini engellemek için önlemi önceden almak gerekmektedir. Küçük bir filtre değişimi ile halledilebilecek bir olay zamanında yapılmaması ve atlanması ile büyüyerek ciddi arızaların oluşmasına neden olmaktadır. Doğalgaz faturalarını düşürmek, ciddi arızalara büyük paralar ödemek istemiyorsanız yılda bir kere periyodik olarak kombi bakımı yaptırmanız gerekmektedir.
KOMBİ BAKIMI NE ZAMAN YAPILMALIDIR?
Kış gelene kadar sorunsuz bir şekilde çalışan cihazınız ilk çalıştırdığınız an itibari ile sizlere arıza çıkarması sürpriz olmamalıdır. Aylardır kullanılmayan kombi yeniden çalıştığında belli arızalara neden olabilmektedir. Duran kombiler yaz aylarının sıcağı ile filtreleri tıkanmış, içerisinde toz biriktirmiş ya da bazı parçaları paslanmış dahi olabilir. Bu nedenle bu soğuk günlerde cihazın yapılması için beklemek yerine uzmanlar tarafından da belirtildiği gibi tüm kombi bakımı işlemleri kışa girmeden sonbahar aylarında yapılmalıdır.
KOMBİ BAKIMI NASIL YAPILIR?
Kombi bakımı; cihaz içerisinde bulunan kombinin çalışması için gerekli olan tüm parçalarının kontrol edilmesi ile yapılaması gereken işlemdir. Bazı durumlarda bu parçalar sökülüp temizlenmelidir. Eğer çalışmayan bir parça varsa bunlar tamir edilmelidir. Tamirin mümkün olmadığı durumlar da ise kombi servis görevlileri tarafından bu parçalar yenileri ile değiştirilmektedir. Tüm cihaz parçaları tamamlandıktan sonra kombi çalıştırılmaktadır. Ayarlarının doğru çalışmadığı kontrol edilen cihaz, peteklerin yanma performansını da kontrol ederek gerektiği takdirde petek temizleme işlemi de gerçekleştirmektedir.
KOMBİ BAKIMI SIRASINDA CİHAZDA NELERE DİKKAT EDİLİR?
*Filtre çıkarılıp kirlenmişse temizlenir bozulmuşsa yenilenir.
*Yoğuşmalı kombilerde yoğuşmanın olduğu su haznesi kontrol edilir.
*Bacaların çekiş gücü kontrol edilir limit sensörlerinin doğru çalışıp çalışmadığına bakılır.
*Yanma bölümünde olan brülör kontrol edilir ve temizlenir.
*Peteklere su giden tesisatta bulunan filtre temizlenir.
*Kombide oluşabilecek su sızdırma probleminin var olup olmadığı kontrol edilir varsa tamir edilir.
*Peteklerden kombiye geçişte bulunan filtre temizlenir.
*Basınç göstergeleri kontrol edilir. Basıncın olması gerektiği seviye belirlenerek ayarlanır.
*Elektronik parçaların doğru çalışıp çalışmadığı kontrol edilir.
*Cihaz içinde görülen paslanma ve oksitlenme oluşmuş parçalar değiştirilir.
KOMBİ BAKIMINDA PARÇA DEĞİŞİMLERİ NEDEN OLUR?
Zamanla paslanan ve oksitlenen kombi parçaları daha büyük arıza çıkması neden olur. Kombinin kullanım dışı kalmasına bile sebebiyet verebilecek durumları engellemek için kombi bakımı için gelen servis ekipleri sizleri bilgilendirerek bazı parçaların değişmesi gerektiğini iletebilir. Bu durumda servis ücreti haricinde cihaz parçaları için ekstra fiyatlar ödemeniz gerekeceği tarafınıza bildirilir. Ancak bu uygulamayı ücret nedeni ile kabul etmemeniz ileride oluşabilecek kombi cihazının tamamen bozulmasına neden olacağı için servis tarafından kombi bakımınız garanti şartlarını kapsamayacaktır. Servis tarafından değiştirilen parçalar ile bakım işleminiz bir yıl garanti kapsamına girmiş olacaktır.
KOMBİ BAKIMI YAPILIRKEN NELERE DİKKAT EDİLMESİ GEREKMEKTEDİR?
*Kombi yetkili servisi belgesi olup olmadığı kontrol edilmeli
*Kombi bakımı konusunda uygulama yapmadan önce bilgi vermesini isteyin
*Bakımda izniniz olmadan herhangi bir parça değişimi yapmaması gerektiğini bildirin
*Yoğuşmalı kombilerde su kazanlarının mutlaka kontrol edilmesi gerektiğini biliniz
*Tesisat giriş ve çıkışlarında bulunan filtrelerin temizlendiğinden emin olun
*Baca kontrolü ve basınç seviye ayarlarını yaptırmayı unutmayın.
ZAMANINDA KOMBİ BAKIMI YAPTIRMAMANIZ NELERE YOL AÇAR?
Fabrikasyon çıkışındaki gibi yüksek verimle çalışan kombi bakımı yıllar içinde yapılmaması durumunda düşüşe sebebiyet vermektedir. Cihaz içindeki filtreler zamanla tozlanır ve kirlenir bu kirler bazı parçaları tıkayarak arıza oluşumuna neden olur. Bakımı yapılmayan kombilerin ömürleri kısalır. Yüksek devirlerde çalışarak ancak ısı vermesi nedeni ile daha fazla yakıt tüketimine yol açar ve sizleri ekonomik açıdan zarar verir. Normalde küçük parça değişikleri ile büyük arızaları engelleyen kombi bakımı yıllık periyotlar ile gerçekleştirilmez ise ani bozulmalara sebebiyet verir. Büyük arıza maliyetleri ise sizi maddi açıdan zorlar. Çok yüksek doğalgaz tüketimine bağlı olarak yanma ayarları bozulur düşük ayarlarda cihaz çalışmamaya başlar.
DOĞALGAZ TASARRUFU NASIL SAĞLANIR?
*Duvarlarınız iç ve dış cephe yalıtımlarını yaptırmalısınız.
*Peteklerin önüne ve üzerine ısıyı iletmesine engel olacak eşyalar koymamalısınız.
*Pencerelerde çift cam kullanmalısınız.
*Petek temizleme işlemlerini 2 yıllık periyotlar ile yaptırmalısınız.
*Kombi bakımları yıllık olarak yetkili servisler tarafından yapılmalıdır.
*Petek ve kombi arasında geçişin sağlandığı tesisat borularının temizliğinin kontrollerinin yapılması gerekmektedir.
*Perdelerin petek hizasından biraz yukarda olacak şekilde kullanmalısınız.
*Pencere ve pimapen lastiklerinin eskimesi durumunda değiştirtmelisiniz.
*Küçük dereceler ile oynamanın mümkün olduğu oda termostatlarından yararlanmalısınız.
*Kombileri sürekli kapatmak yerine en düşük ayarda sürekli çalışır durumda tutmalısınız.
KOMBİ YA DA PETEKLERDE ISITMA PROBLEMLERİ NEDEN OLUR?
Sıcak su problemleri ya da peteklerde ısı verimliği yaşıyorsanız mutlaka kombi bakımı konusunda deneyimli uzman yetkili servisler ile iletişime geçerek yardım almanız gerekmektedir. Su basıncında oluşabilecek sorunlar nedeni ile sıcak su gelmesinde problemler yaşanabilir. Cihazdaki su basıncı değerlerinin normal seviyelerde tutulması gerekmektedir. Aksi bir durum olduğunda su basıncı azalarak arıza durumu ortaya çıkacaktır. Bu durumda kombiye su basılması gerekmektedir. Eğe su basıncı göstergesinde herhangi bir sorun gözükmüyorsa ve kombi su ısıtmamaya devam ediyorsa arıza büyük olabilir zaman kaybetmeden kombi kapatılmalı yetkili servis ile irtibata geçerek yardım istenmelidir. Kombi ısıtmıyorsa cihaza kesinlikle kendiniz müdahale etmemelisiniz. Su ısıtmama durumlarında cihaz aksamlarında sorun olduğu anlamına gelmektedir. Bu aksamlar ancak yetkili kişilerce değiştirilmelidir. Petek ısıtmama durumlarında ise önce petek havaları kontrol edilmeli ancak bu durumda da sorun çözülmüyorsa petek temizleme şirketleri ile görüşerek muhtemelen petek içindeki çamurlaşan kirler temizlenmesi gerekecektir.
KOMBİDEN SES GELMESİNE NE NEDEN OLUR?
Normal çalışma seslerinin aksine ses seviyesindeki yükselmeler ve gürültülü çalışması bir kombi arızasıdır. Bu gibi durumlarda acilen yetkili servislere ulaşarak bilgi verilmeli servis talebinde bulunulmalıdır. Ses yapmasına yol açan parçalar yetkili kişiler tarafından onarılmalı eğer gerek görülürse bazı parçalar değiştirilmelidir. Gürültülü çalışan kombi sorunu genellikle fan motorlarının arızası sonucu oluşmaktadır. Zamanında yapılmayan bakımlar nedeni ile kombi fanlarında toz birikimleri ve yıpranmaları oldukça sık görülmektedir.